Vest é best

GULLGUTTER 1: Norrøna-guttene som tok NM-gull i G50-klassen.

«For det é vest, vest, vest
som é best, best, best
Slutt å tull, tull, tull
For det blir gull, gull, gull
Vi é fra vest
Og vi é best»

Ove Thues udødelige ord kan enkelt oppsummere helgens Veteran-NM.

Gutter 33: Stord
Gutter 40: Åkra
Gutter 50: Norrøna
Gutter 60: Norrøna
Jenter 33: Fana
Jenter 40: Aksla
Jenter 50: Tertnes

Sju av ni NM-gull havnet altså vest for fjellskillet. Ikke så veldig overraskende for oss som følger litt med i norsk håndball. Og enda mindre overraskende er det at fem av norgesmesterne holder til i Vestland.

GULLGUTTER 2: Gjengen som hentet hjem gullet i eldste gutteklasse.

Da er det kanskje ikke så rart at Jonas Wille har valgt å legge EM-oppkjøringen sin til Bergen og Sotra. Nå skal det bankes vinnermentalitet inn i Sander Sagosen & co, og det skal læres av de beste. Blir det EM-gull i januar, så skal ingen lure på hvorfor.

Før helgen kunne jeg avsløre Haslums skitne spill for å sette Norrøna ut av spill i NM. De lyktes med å sabotere for G45 og G55, men selv med bare to lag påmeldt, endte de hvite og svarte fra Bergen som NMs beste klubb.

Selv om artisten Jarle Alvær satt hjemme, så var 50-åringene til Norrøna uten motstand. Kenth Haukeland – som mange nok kjenner som Norges mest kjepphøye og kakespisende brannmann fra NRK-serien 110 – sparte skuddarmen til finalen, og var ustoppelig. Når så avkastkongen Bjørn Lindgård tok turen helt frem i angrep og scorer, så var ydmykelsen total for Stavanger IF.

KAKEMONS: Kakeentusiasten Kenth ble matchvinner i NM-finalen. (Faksimile: NRK)

Rune Marki, Espen Karlsen, Pekka Michaelsen, Ole Oftedal og de andre SIF-guttene skal ha for forsøket, men jeg tror de ønsker de kan stille i G55 neste år. Highlights av egen innsats som Marki har publisert i sosiale medier i løpet av helgen, viser et tempo en oftere ser i G60 enn i G50. Da gjør det nok vondt å tenke på at Norrøna i 2024 fyller på med spillere fra den gylne 74-årgangen.

Jeg må si at jeg føler litt med Marki. Han ble tross alt BB (banens beste) i samtlige kamper i helgen, men han har åpenbart ikke gode nok spillere rundt seg til å ta gull. Han kan ikke gjøre alt alene. Håndball er tross alt et lagspill.

Søndagens finale var 1267. kamp på rad som Marki ble kåret til BB. For øvrig utnevnt av samme jury hver gang – uansett om han har spilt i Stavanger, Trondheim, Bergen eller var «proff» i Frankrike, så har denne juryen vært på plass.

Vi må også nevne Stords G33, som også gikk helt til topps. Det var egentlig litt naturstridig at laget fra Sommarøyo skulle være i eliteserien i håndball. Når den lokale helten Håvard Tvedten hadde reist ut i verden, og importstjerner som Bjørn Lindgård og Henning Hauge begynte å dra på årene, så måtte klubbledelsen tenke annerledes.

De klarte å lokke til seg habile svenske stjerner, som ikke ante hvor Stord var, på svært lukrative kontrakter. Neste punkt i planen var å koble dem med lokale jenter – såkalte honningfeller – slik at Stord kunne forlenge kontraktene til mye mer fordelaktige vilkår for klubben. En lykkes med planen, men en måtte altså vente til 2023 før de fikk sportslig utbytte.

Klubbens A-lag har fungert som en dregg i divisjonssystemet det siste tiåret, og har foreløpig funnet sin bunn på nivå fire. Men anført av Jonas Sjölin og Ingemar Olsson så kan endelig Stord kalle seg norgesmestere, og klubbledelsen fra begynnelsen av 2000-tallet kan klappe seg på skulderen og si at planen deres var genial.

Hva så med Haslum? Joda, de fikk med seg en pokal hjem til Bærum. I G45-klassen, hvor de hadde sørget for å rydde all motstand av veien før mesterskapet. Du kan altså «kjøpe» deg et NM-gull hvis du har nok penger. Dette viser bare at sportvasking er kommet for å bli – også i norsk veteranhåndball.

Men det var nok en skuffelse for bærumssossene at de to yngste lagene deres måtte be om tidligere slot-tider for privatflyene sine søndag. For de fikk ikke en gang spille finaler. Så en kan trygt si at Haslum ikke har fått full valuta for pengene de har lagt ut det siste halvåret.

Vi hadde plassert en svensk infiltratør i Haslum i helgens NM, for å få full oversikt over mafiavirksomheten til capoene Bård Kristiansen, Jon Egil Ek og John Beyer, og selvsagt selveste bossen Thomas Håkonsen – norsk håndballs svar på Tony Soprano. Men da vi skulle sette i gang debriefing av infiltratøren, så dukket han ikke opp. Etter grundig detektivarbeid har vi funnet ut at spionen vår må ha blitt avslørt. For å sikre seg at han skal huske minst mulig, er han sendt til Spania. Vi får bare håpe at en svenske klarer å huske en hel uke tilbake i tid når vi får ham hjem neste helg.

Jeg gruer meg egentlig litt til hva Haslum finner på i 2024.

Men vi er ikke født bak en dass i Norrøna heller. Vi har kanskje ikke ubegrensede økonomiske midler, men vi har et vinnermiljø som selv de beste vil være en del av. Så vi har sørget for å forsterke midtforsvaret litt til neste NM.

HANDSHAKE FOR PEACE: Frisyremessig passer Didier Dinart perfekt inn i Norrøna G50.

To deltakende lag – to gull. Vi i Norrøna føler vi har god grunn til å være fornøyde med helgen. Også vi som fulgte med fra Bergen. Nå er det bare å restituere godt frem til vi skal ha årets treningsøkt på nyttårsaften, slik at vi får på plass treningsgrunnlaget til Veteran-NM 2024.

-Gretten, gammel gubbe-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *